Leest koningin Máxima mijn boek?

Mijn dochter had koningin Máxima, voor haar 50e verjaardag, het boek ‘In Lockdown met de kat’ van mij gestuurd. Altijd op zoek naar publiciteit voor mijn schrijfkunst, leek haar dat wel een leuk idee. Dat kwam ook, omdat de koningin in het interview met Matthijs van Nieuwkerk aangaf, dat ze het belangrijk vindt dat vrouwen carrière kunnen maken. En mijn dochter mag er graag over opscheppen dat haar moeder dat op 90-jarige leeftijd nog doet. Vandaar.

De gedachte dat mijn boek nu ook in het paleis te vinden is, vind ik wel bijzonder. Ligt het daar nu op de ontbijttafel? Of op één van de nachtkastjes van de Koninklijke familie? Misschien hebben de dochters er wel onenigheid over gehad, wie het boek het eerst mag lezen. Ik heb even gefantaseerd dat prinses Ariane het stiekem in haar schooltas liet glijden en het zo meegepikt heeft. Maar ach, laat ik maar nuchter zijn, op het paleis ontvangen ze waarschijnlijk bergen post en vast ook wel vaker cadeaus.

Mijn dochter wenste de koningin, in een begeleidend schrijven, veel leesplezier en “als het niet teveel moeite is, zou u mijn moeder enorm verrassen met een foto van uzelf met haar boek in handen”.  Nou, dat zou inderdaad geweldig zijn.

Maar helaas, die vlieger ging niet op. Vorige week kwam er wel een brief van de persoonlijk adviseur van de koning en de koningin. “Uw attente geste om ‘In Lockdown met de Kat’ toe te sturen, is bijzonder op prijs gesteld”, zo verzekerd hij. Maar helaas, geen foto van Hare Majesteit. “Daar zou een precedentwerking van uit kunnen gaan”. En ja, dat begrijpen we natuurlijk ook, dan is het einde zoek.

Maar zo’n reactie namens de koningin te mogen ontvangen, wie zou daar niet blij van worden? Deze 90- jarige moeder in ieder geval. Het heeft zelfs mijn fantasie in werking gesteld. Zo bedenk ik dat Máxima ’s avonds aan Willen Alexander er een verhaaltje uit voorleest.

Dàt zou toch mooi zijn?

Betty de Wit
Betty de Wit